Föreningen Heimdal välkomnar till torsdagsföredrag!

Hur bidrog den katolska återkomsten till att forma det litterära och kulturella vid sekelskiftet? Kan vi se spår av katolicismens återkomst i dagens litteratur och kultur? Kom och lyssna till en spännande föreläsning om en av litteraturhistoriens mest intressanta perioder!

Torsdagen den 25 april gästas Föreningen Heimdal av Hillevi Norburg som är en passionerad förespråkare för den estetiska och historiska perioden kring förra sekelskiftet – speciellt inom ramen för dekadensen och symbolismen. Ämne för hennes föredrag är ”Den reaktionära revolutionen – katolicismens återkomst i sekelskiftets dekadenslitteratur”.

Norburg är förläggare, kulturskribent, författare och översättare från franska och engelska till svenska samt medlem i Sveriges Författarförbund och Översättarcentrum. Hennes arbete sträcker sig från översättningar av klassiska verk av författare som Oscar Wilde och Charles Baudelaire till att vara en framstående skribent i publikationer som Svenska Dagbladet och Axess. Med sin kollega Anderas Lundberg driver hon förlaget Alastor Press.

Genom hennes år av engagemang har hon tilldelats stipendier av Svenska Akademien, Sveriges Författarfond, Författarnas Kopieringsfond samt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing. Hon har även mottagit Region Uppsalas kulturstipendium 2022 stöd för sitt mångfacetterade kulturutövande och bildningsarbete.

Föredraget startar 19.30 (St: Larsgatan 10, Uppsala)

Efteråt finns hembakat fika till försäljning, och därefter möjlighet att ställa frågor till talaren. Inträdet är gratis för föreningens medlemmar och kostar 40 kronor för övriga. För information om hur du kan teckna medlemskap, se vår hemsida!

Categories:

Tags:

Comments are closed