En av 1900-talets största svenska politiker har gått ur tiden. Lördagen den 23 juli somnade Thorbjörn Fälldin in på sin gård i Ramvik, Ångermanland. Han blev 90 år gammal. Fälldin var Centerpartiets ledare 1971-85 och ledde tre turbulenta regeringsbildningar under sammanlagt fem år. De då tre borgerliga partierna Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet kunde enas om en sak och inte mycket mer, bort med socialismen.
Den engelska professorn Vernon Bogdanor har beskrivit Sverige som ”världens enda demokratiska enpartistat”. 44 år av socialism. 44 år av en splittrad opposition. Efter valet 1976 samlades de borgerliga partierna och det då största partiet Centerpartiet bildade regering. Detta efter en hård valkampanj, i vilken Fälldin medvetet hade agerat lugnt och eftertänksamt. I ett krisande Sverige behövdes inte mer radikala vänster-lösningar. Det behövdes en jordnära folklighet i politiken samt en förståelse för de hårt arbetande och de nödställda. Mot den politiskt vässade och rika Olof Palme tilltalade Fälldins lugna enkelhet väljarna.
Det är med inga storskaliga moderniseringar, inga stora reformer och inga stordåd som Fälldins gärningar ger honom plats som en utav Sveriges genom tiderna största politiker. I svensk politisk historia är Fälldin rorsmannen som lade om kursen från socialdemokratisk hegemoni till vår tids blocksystem. Borgerligheten kom att lära sig att det krävs enighet och kompromisser för att styra Sverige.
Fälldin stod för politikens fundamentala uppgift: förvalta och försvara. Liksom sina förfäder hade han sina rötter i sin hembygd. Han glömde aldrig vart han kom ifrån och hur politik påverkade folks vardagsliv. Landet måste försvaras så att även kommande generation skulle kunna få växa upp i detta vårt fantastiska land. Om så hotet var kärnkraft, främmande makt eller radikalism.
Må han vila i frid.

Categories:

Tags:

Comments are closed